Elif Daldeniz-Baysan’ın ––bir bölümü Nihal Ekin Erkan’la ortak çalışmanın ürünü olan–– incelemelerini bir araya getiren bu seçki, Türkiye’de sınırlı ölçüde ilgi odağı olan kavram tarihi araştırmaları içinde özel bir yerde duruyor. Kavram tarihi yöntemini çeviri(bilim) perspektifiyle ele alan bu yazılar, Türkiye’deki kültürel değişimi yansıtan belli bazı kavramların izini sürüyor. Diller ve kültürler arasında kavramlara ilişkin aktarım sorunsalının temel izlek olarak tekrarlandığı çalışmalarda; kültür ve millet kavramlarının Osmanlı / Türk düşünce coğrafyasına aktarılışı, patent metinlerinin çevirisi, şehircilik kavramlarının uluslararası düzlemden yerel politikalara girişi gibi konulara uzanılıyor.
Bu çalışmalar düşünce dünyamıza genel anlamda katkıda bulunmanın yanı sıra, çeviri ve dil alanına özel bir araştırma perspektifi de sunuyor.
YAZARLAR HAKKINDA: Elif Daldeniz-Baysan 1970’te Almanya’da doğdu. Çevirmenlik, patent vekilliği ve akademisyenlik yaptı. Türkçe, Almanca, İngilizce arasında her yönde ve farklı alanlarda çevirileri var. Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim bölümünden mezun oldu, İstanbul Üniversitesi Alman Dili Edebiyatı’nda Walter Benjamin üzerine yüksek lisans ve patent çevirileri üzerine doktora yaptı ve aynı üniversitede Çeviribilim Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Okan Üniversitesi’nde bir dönem Çeviribilim Bölümü başkanlığını yaptı. Kurucu üyelerinden olduğu Çeviri Derneği’nde bir dönem yönetim kurulu üyeliği, akademik dergilerde editörlük ve danışma kurulu üyeliği yaptı, Afette Rehber Çevirmenlik girişiminde aktif olarak yer aldı. Felsefe, çeviri, patent, kavram tarihi alanlarında bilimsel çalışmaları ve yayınları var. Uzun bir hastalık evresi sonunda 2012’de vefat etti.
Nihal Ekin Erkan 1970’te Çan’da (Çanakkale) doğdu. Şehir plancısı, akademisyen. ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunu, Marmara Üniversitesi’nde deprem ve kentsel yönetişim konusunda yüksek lisans ve toplumsal cinsiyet açısından kentsel eşitsizlik konusunda doktora yaptı. 2003’ten bu yana Marmara Üniversitesi’nde Kent Sosyolojisi ve Kent Planlaması alanında dersler veriyor ve Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı başkanlığını yürütüyor. Şehir Plancıları Odası dergisinde yayın kurulu üyeliği ve Ada Kentliyim dergisinin yöneticiliğini yaptı. Uluslararası çeşitli projelerde görevler üstlendi. Kavram tarihi alanında Elif Daldeniz’in de dahil olduğu bir araştırma projesini yürüttü. Kent çalışmaları kapsamında planlama eğitimi, şehircilik kavramları, kentsel politikalar konularında araştırma ve yayınları var.